Indiskt stekt ris med ägg och makrill (Kedgeree, uttalas kédjuri)

En aromatisk, smakrik och nyttig indisk risrätt, en traditionell frukost och brunchrätt, men passar lika bra till middag. Makrill gör rätten även rik på nyttigt omega 3.

Indiskt stekt ris med ägg och makrill (Kedgeree, uttalas kédjuri), Har du ris kvar från dagen innan är det perfekt, annars koka ris och låt det svalan. För 4 personer behöver du:
- 250 gr ris, gärna basmatiris eller långkornigt råris
- 400 gr rökt makrill (ca 4 filéer)
- en stor lök
- 2-4 kokta ägg (8 minuter, lägg dem direkt i kalt vatten och skala för att undvika svavelkanter)
- 2-3 deciliter gröna ärtor
- en 1/4 tesked gurkmeja
- 1 tesked curry eller garam masala
- 1/2 citron
- 5 finhackade färsk korianderkvistar för garnering
- 2 matskedar rapsolja för att fräsa löken, kryddorna och riset

Fräs löken lätt så den blir transparant. Tillsätt gurkmeja och kryddorna och fräs på medelvärme i 2-3 minuter. Tillsätt den finfördelade makrillen (vilket kan göras med en gaffel och man river den i mindre centimeterstora bitar). Blanda allt varsamt och
tillsätt ärtorna och låt dem bli varma utan att röra om för mycket. Tillsätt riset och en den pressade citronhalvan, blanda varsamt och låt rätten stå på den avstängda plattan i 5 minuter, servera med äggklyftor och garnera med koriander eller mintblad.

Har du ris kvar från dagen innan är det perfekt, annars koka ris och låt det svalan. För 4 personer behöver du:

- 250 gr ris, gärna basmatiris eller långkornigt råris
- 400 gr rökt makrill (ca 4 filéer)
- en stor lök
- 2-4 kokta ägg (8 minuter, lägg dem direkt i kalt vatten och skala för att undvika svavelkanter)
- 2-3 deciliter gröna ärtor
- en 1/4 tesked gurkmeja
- 1 tesked curry eller garam masala
- 1/2 citron
- 5 finhackade färsk korianderkvistar för garnering
- 2 matskedar rapsolja för att fräsa löken, kryddorna och riset

Fräs löken lätt så den blir transparant. Tillsätt gurkmeja och kryddorna och fräs på medelvärme i 2-3 minuter. Tillsätt den finfördelade makrillen (vilket kan göras med en gaffel och man river den i mindre centimeterstora bitar). Blanda allt varsamt och tillsätt ärtorna och låt dem bli varma utan att röra om för mycket. Tillsätt riset och en den pressade citronhalvan, blanda varsamt och låt rätten stå på den avstängda plattan i 5 minuter, servera med äggklyftor och garnera med koriander eller mintblad.

Söndagen den 19:e nov   
» ANNONSER «

» Relationer «
» HÄLSOHÖRNAN «
» TESTER & RÅD «
» GOURMEHÖRNAN «
» FOTOSKOLAN «
» RESTIPS «
» KULTUR & KONST «







sundbybergsportalen.se

» NYTTOLÄNKAR «

 
SLs logotyp


Billiga flygresor frn Stockholm

Upptck sverige

Dela:
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha denna reco Dela på Bloggy Lägg till på Delicious




Information om cookies, (c) SveaPortalen.se
lokalt väder, 5 dygnsprognos Stockholm



Naprapat, massör

jobbcoach

Mana Hr konsult
Mana HR konsult


KBT terapi

Fotograf Sussi Lorinder
fotograf Stockholm


Personanalyser/personprofiler hjälper dig till framgång