Om du är stadsbo känner du säkert till att tak är en viktig del av stadsbilden, så pass viktig att det förbättrar stadsmiljön genom att minska mängden avgaser och luftföroreningar.

Den goda nyheten är att stadsmiljön kan förbättras genom att installera och lägga nya gröna tak. Med gröna tak kan stadens skadliga partiklar absorberas och förbättra den lokala luftkvaliteten. En riktig expert på takläggning i Stockholm är Villatakspecialisten som har lång erfarenhet av de förhållanden som gäller i storstaden. Villatakspecialisten har nämligen erfarenhet av en mängd olika typer av tak och kunskap om hur tak håller länge. Villatakspecialisten erbjuder dig vilken typ av takläggning som helst du har behov av tillsammans med en lång garanti på allt arbete. Besök Villatakspecialisten.se och kolla på deras bildgalleri på utförda projekt för att bli inspirerad.

Var kommer luftföroreningarna från? Majoriteten av städernas luftföroreningar kommer från förbränningsmotorer som släpper ut avgaser i atmosfären. Det är dessa artiklar som hamnar i luften komma direkt in i blodomloppet genom lungorna och i värsta fall orsaka allvarliga skador. Av denna anledning är det bra om alla bidrar till en bättre stadsmiljö genom att installera nya hållbara tak.

Fortsätta läsa för att bli upplyst om de fem bästa fördelarna med gröna tak i storstaden!

Topp 5 fördelar

1. Förbättrar luftkvaliteten – Precis som namnet antyder kommer gröna tak att förbättra luftkvaliteten och till och med bidra med att minska koldioxidutsläppen. Anledningen är enkel, vegetation och växter ser till att filtrera luftburna partikelföroreningar samt absorbera koldioxid och släppa ut syre. Vidare kan gröna tak reglera stadens omgivande temperatur och förbättra mikroklimatet.

2. Skyddar hemmet – Gröna tak skyddar takytan från extrema väder och förlänger på så vis dess livslängd. Vidare skyddar det inte bara ditt hem, utan kan också utgöra en ekologisk miljö som stödjer insekter och fåglar.

3. Ser tilltalande ut – Att lägga nya tak kan förvandla stadsbilen och få den att se mer modern och tilltalande ut.

4. Fångar upp nederbörd – När det regnar på gröna tak kan upp till 80 procent som faller på dem behållas, något som har fördelen att minska belastningen på avlopp och översvämningar. Vattnet som hamnar på taket kommer nämligen att avdunstas till atmosfären och inte utgöra någon risk.

5. Sparar pengar – Nya moderna tak i staden kan förbättra takens energiprestanda och minska inträngningen av värme i husen. Det här innebär att inomhustemperaturen kan vara flera grader lägre än utomhustemparaturen på sommaren, något som minskar kostnaderna för att kyla ner hus. Förutom att spara pengar leder även till en mer behaglig och svalkande inomhusklimat under varma sommardagar.