I Göteborgs underbara skärgård hittar du ett tjugotal underbara öar och platser. Du behöver inte åka långt från Göteborgs innerstad för att uppleva dem. Att ströva i mysiga gränder, på härliga stränder, längs trivsamma promenadstigar och naturreservat. Det finns gott om trevliga saker att göra i Göteborgs skärgårdar, som till exempel fisketurer, sälsafari, matupplevelser utöver det vanliga, båtutflykter och givetvis bad.

Norr om Göteborg ligger öarna Hönö, Björkö och Öckerö, de är lite större än de som ligger söderut. Till Hjuvik tar du dig via bil eller buss från Göteborg, och sedan åker du bilfärja till öarna. Det går även en färja direkt från Stenpiren i centrala Göteborg till Hönö Klåva, vissa tider under året. Här på ön kan du sova över på hotell, i en stuga eller på ett vandrarhem. Närmare staden och söderut hittar du öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För att enklast komma till dessa öar tar du spårvagn till Saltholmen, för att senare ta skärgårdsbåtarna. På dessa underbara öar kan du promenera på mysiga stigar, strosa i pittoreska gränder, och det finns tillgång till bad som passar både för stora och små.

Båtluffa

Bohusläns skärgård hittar du strax norr om Göteborg, och här kan du båtluffa under några dagar. Upptäck flera härliga öar, kobbar och skär och passa på att övernatta på några av de vandrarhem och hotell som finns. Besök gärna Turistrådet Västsverige som kan ge dig tips och information om vilka båtar och rutter som finns om du vill båtluffa. Inför Göteborgs 400 årsdag 2021, planeras redan nu ett antal jubileumssatsningar. Utifrån göteborgarnas idéer ska Göteborg göras bättre. Jubileumssatsningen ”Tillgänglig skärgård” ska gynna till ökad tillgänglighet och kommunikationer mellan öarna och centrala Göteborg.