En av Göteborgs äldsta stadsdelar är Haga. Namnet kommer från hagarna som fanns där på 1600-talet. I dag är det bilfritt och längs med gatorna ligger butiker och små mysiga kaféer, tillsammans med de typiska landshövdingshusen. Du känner igen dessa hus för de är byggda i sten i bottenvåningen och ovanpå finns det två trävåningar. Husen byggdes ungefär mellan 1870–1940. Då var de arbetarbostäder och du hittar likadana hus även i Kungsladugård, på Lindholmen och i Majorna. Vid den här tiden fick man inte bygga fler än två våningar i trä. Det var därför som bottenvåningen byggdes i trä för att komma ifrån regelverket. Från innerstan är det gångavstånd till Haga, men det går även spårvagn dit. Huvudgatan heter Haga Nygata och den sträcker sig från Vasagatan fram till Linné.

Fika och shopping

Shoppa först och fika sedan, för visst är det så? I Haga kan du shoppa allt från tvål till marsipan. Det finns leksaksaffär, flera underbara inredningsbutiker, klädbutiker. Du kan även köpa te, kryddor, antikviteter med mera. Utbudet är unikt, eftersom många av butikerna i Haga enbart finns där. När du shoppat klart lär du vara ordentligt fikasugen och då kan du passa på att dricka kaffe och en Hagabulle – en kanelbulle i tallriksstorlek som också är ett av Göteborgs kändaste bakverk. Denna bulle hittar du på Café Husaren på Haga Nygata. Är du inte sugen på den bullen finns det givetvis mycket annat att välja på.

Under sommaren är det uteserveringar som gäller och Bondens egen marknad kan du besöka både vår och höst, och innan jul finns det en julmarknad. I dag är Haga ett bostadsområde som är populärt att bo i, men några hotell hittar du inte. Eftersom det är promenadavstånd till de andra stadsdelarna spelar det ingen större roll. Vill du bo i närheten av Haga, passar hotell som ligger i Vasastan, Grönsakstorget eller Esperantoplatsen.