Har du turen att bo i Göteborg, eller åtminstone har varit på besök, har du säkert råkat på några av stadens många spännande byggnader. Historiska bostäder, kyrkor, museer och kulturbyggnader ger staden en vacker och intressant karaktär. En vandring genom staden låter dig uppmärksamma detaljer och lära dig om dess långa historia, samtidigt som du kan hämta inredningsinspiration till ditt eget hem.

En av de enklaste men också finaste detaljerna du kan ge ditt hem är en vacker matta. Den ger rummet en unik stil, speglar din personlighet och höjer komforten. Genom att skaffa en vacker matta till ditt vardagsrum sätter du pricken över i:et och får en mer ombonad känsla i ditt hem. Låt varje rum ha sin egen stil eller dekorera i ett visst tema – allt med inspiration från Sveriges näst största stad.

Berömda byggnader i Göteborg

Göteborg har många byggnader som du kan inspireras av. Är du intresserad av historia kan du till exempel hämta idéer från byggnader som det pampiga Torstensonska palatset, eller Residenset som det även är känt som. Palatset är byggt i renässansstil och har en vacker slottsinredning som du enkelt kan efterlikna i ditt hem med granna gardiner och vackra Wilton-mattor i olika kulörer. Slotts- och herrgårdstrenden har hängt med i flera år nu och är fortfarande ett kul och lite annorlunda sätt att inreda på, särskilt om du bor i lägenhet.

Är du mer av en minimalist finns det arkitektur i Göteborg som har enklare och renare linjer. Det gamla fattighuset Mariagården är byggt i vackert trä och har en lite gammaldags elegans. I den här stilen passar enfärgade mattor eller varför inte trasmattor i naturfärger som ger en känsla av lantlig enkelhet? Perfekta för hallen eller köket och finns i många nyanser.

Om du är mycket intresserad av design har Göteborg Sveriges enda museum för design och konsthantverk. Det heter Röhsska museet och här hittar du både permanenta och tillfälliga utställningar som kan ge dig massor med inredningsinspiration. För dig passar säkert mattor med lite udda former eller moderna tryck.

Ge barnrummet en touch av Universeum

Barn älskar att gå på Universeum där de får lära sig massor om vitt skilda ämnen som rymden, regnskogarna, teknik och havets djup. Vill du motivera ungarna till att experimentera och öppna ögonen för allt som har med vetenskap att göra är det här den perfekta platsen att besöka.

Barnens rum kan lätt inredas med inspiration från Universeums många skatter. Välj mattor med motiv från rymden eller safarier, eller varför inte ett kul stadsmotiv där barnen kan följa gator och torg med sina leksaksbilar? Djungel- och djurteman gör mattorna färgglada och extra förlåtande för spill, och mattor med siffror eller mått låter knoddarna räkna och mäta.