Nöjesparken Liseberg ligger i Göteborgs stadsdel Heden. Parken är ett aktiebolag och Göteborgs kommun äger hela anläggningen. Liseberg invigdes 8 maj 1923, och sommarsäsongen är mellan slutet av april till mitten av oktober. När parken slog upp sina portar 1923 fanns den Gamla bergbanan där med sina 996 meter. Ett säsongskort kostade 20 kronor och det motsvarar i dag en summa på över 500 kronor. Egentligen var Liseberg tänkt som en tillfällig attraktion för olika jubiléumsutställningar. Men Liseberg blev en succé och på en månad hade parken mer än 800 000 besökare. Då beslöts det att parken skulle drivas vidare. Danslokalen Polketten öppnades 1926 och redan första året dansade en halv miljon personer där.

Liseberg 1930-1970

Under 1930-talet öppnade Spegelhallen, Lustiga Huset invigdes, och även Lilla Varietén, Humoristernas Salong och motorbanan gjorde entré under detta årtionde. En av Europas största danssalonger Rotundan eller Dansrotundan som den hette från början invigdes 1940. Dansbanan rymde omkring 1 200 personer. Det kostade då 25 öre att besöka nöjesparken på dagtid, 50 öre på vardagskvällar och under helgdagskvällar kostade det 75 öre att gå in. År 1966 byggdes Super 8, den klassiska berg- och dalbanan, som sedan revs 1979, och året efter invigdes nya Parishjulet. År 1973-talet firade Liseberg 50 år och då invigdes Flume Ride och Hedersplatsen. Flume Ride är fortfarande en av de populäraste åkattraktionerna på Liseberg.

1980-2020

När Liseberg skulle fylla 60 år blev Lisebergskaninen en symbol, den grön-rosa kaninen som går omkring och kramar om barn och vuxna inne på parken. Under 1980-talet invigdes Lisebergsloopen, Lisebergsbanan och även Rainbow. Den gamla Bergbanan från nöjesparkens begynnelse, 1923 revs 1987 och ersattes med Lisebergsbanan. Inför 1990 års säsong invigdes Spaceport som är den dyraste åkattraktionen hittills med sina 110 miljoner kronor. År 1997 invigdes hela fem nya åkattraktioner och en av dem var berg- och dalbanan Hangover. Många minns nog den trevliga julkalendern ”När karusellerna sover” från 1998, som Hasse Alfredsson skrev. Den spelades in på Liseberg samma år som parkens 75-årsjubilieum.

Lotta på Liseberg

Första gången som Lotta Engberg stod på Stora Scenen och var programledare för ”Lotta på Liseberg” var 2009, och varje år sedan dess har hon varit programledare och det visas på TV4. Många är de artister som uppträtt där genom åren, men än lär ingen tröttna på vår kära allsång.

Julmarknad

Den 7 december 1974 invigdes Lisebergs första julmarknad, och då hade de öppet under två helger. Även 1975 var det julmarknad, men sedan dröjde det hela 25 år innan Liseberg satsade på julmarknad igen. Den julmarknad som är kvar i dag hade premiär 2000. Då började nöjesparken att ha öppet från mitten av november till 30 december. Denna populära julmarknaden pyntas med cirka fem miljoner juleljus, och den är nu Nordens största. Du hittar mängder med stånd som säljer julost, sill, honung, korv, julpynt och mycket mer. Du kan också äta julbord på en av restaurangerna. Skridskor kan du åka på Spegeldammen som gjorts om till skridskobana. Barnen vill säkert hälsa på Tomten, och det får de så gärna, han ställer upp varje år och tar emot deras önskelistor.