Under senare tid har vi kunnat skönja en tendens till en ny grön våg. Allt fler flyttar ut på landsbygden och allt fler tidningsreportage, tv-program, podcasts med mera handlar om att leva nära och i samklang med naturen. Doften av avgaser ska ersättas av doften från ängsblommor och tätorternas ständiga brus ska ersättas av fågelkvitter och löv som prasslar i vinden. Men den som har bott på landsbygden är väl medveten om att tillvaron inte alltid är så enkel. Både tätorten och landsbygden har sina respektive för- och nackdelar och vad som är avgörande för var du väljer att bosätta dig, är vilka av dessa faktorer som är viktigast för just dig.

Bostadssituationen

I tätorterna råder det i princip alltid en viss brist på bostäder. Att det råder bostadsbrist leder till att priserna på befintliga bostäder stiger, något som är trevligt när man redan har en bostad men mindre trevligt när man söker efter en bostad. Den bristande tillgången leder även till att det ibland är näst intill omöjligt att överhuvudtaget hitta en bostad som är till salu i attraktiva områden. När det väl dyker upp en bostad som är till salu är det därför viktigt att vara på hugget och inte låta tillfället gå förbi.

På landsbygden är det ytterst sällan någon egentlig bostadsbrist och det är relativt enkelt att finna en bostad som man trivs med. Dessutom kan man göra detta till ett helt annat pris jämfört med en bostad i en tätort. På landsbygden kan du som regel få ett rymligt hus i två plan, med en minst lika rymlig trädgård för samma pris som en mindre tvårumsvåning som är belägen i en tätort.

Bekvämlighet och närhet

När man väljer att bosätta sig på landsbygden väljer man även att alltid ha behov av en bil. Vare sig det är fråga om att bege sig till arbetsplatsen, följa barnen till skolan, handla mat eller träffa vänner så behöver man en bil. Att bo på landsbygden är liktydigt med att ha avstånd till i princip allt. Och då avses med avstånd en sträcka som innebär att en vandring till fots inte är ett alternativ.

I en tätort är det nära till allt. Oavsett om du ska handla, gå på bio, besöka en restaurang eller besöka vänner så är det som regel inte längre bort än en kortare vandring till fots. Skulle det för ovanlighetens skull vara längre än så, finns det en väl utbyggd kollektivtrafik som gör det enkelt för den som behöver flytta sig längre sträckor. I en tätort är det sällan som man saknar något, det mesta finns runt knuten i en eller annan form.